Bändi -- Jäsenet -- Historia


Lyhyesti
1997: August näkee maailman
1998: Matka -EP
1999: Gospel-SM 3.sija. Mainioita keikkoja.
2000: Välimatkoja-->akustisia keikkoja
2001: Miehistö kasvaa
2002: Täydellinen kokoonpano
2003: "Syvät Vedet" -albumi
2004: Jalostumisen aikaa
2005: Näkyä / hikeä --> studio
2006: Kaukana kotoa? -kiertue
2007: Kivi -single + tulevan albumin äänitykset.
2008: "Ennen kesää" -albumi
2009: Ahkerasta keikkailusta tauolle, uuden levyn  valmistelu alkaa.
2010: "Villi muuli"1997:

Muinaiset ja legendaariset gospel-orkesterit Scapa Flow ja Soul Circus ovat hajonneet ja niiden raunioille perustetaan August. Yhtyeessä vaikuttavat Juha Niemi, Sami Klapuri, Esa Klapuri ja Sebastian Björklund. Alku on väkevä ja tuolla kokoonpanolla soitetaan muutama keikka. Jouluna 1997 syntyy myös tärkeä Ristille biisi. Bändi hakee vielä omaa ääntänsä, mutta yritys on kova.


 

 

 
1998
:

Sebastian joutuu jättämään kitaristin paikkansa alkuvuodesta (kiitokset Sebulle antoisasta yhteistyöstä) ja hänen paikkansa ottaa nuori lupaus Tuomo Vuolle. Uudella kokoonpanolla bändi alkaa löytää omaa saundiaan ja Rolandin Space Echo osoittautuu Tumen käsissä aarteeksi. Myöhemmin keväällä bändi uskaltautuu studioon ja purkittaa Oulussa neljän biisin cd-ep:n. Äänittäjänä ja miksaajana toimii ikimuistoinen Santtu. Bändi on tyytyväinen ja luvassa on hyvin keikkoja. Levy menee hyvin kaupaksi ja homma toimii.
Syksyllä tapahtuu kuitenkin jotakin, joka hidastaa Augustin lentoa. Basisti-Sami ja siippansa Henna muuttavat Rovaniemelle. Reenit vähenevät. Epävarmuutta on ilmassa. Kuitenkin jatkamme sinnikkäästi eteenpäin ja tunnelma on mainio.

1999:

Putoamme uuteen vuoteen toivoen parasta. Käymme kokeilemassa Gospel-sm:ssä ja tuomme sieltä tuliaisiksi komean pronssipokaalin. Soitamme isoja keikkoja, vaikka reenaminen jää välillä aika vähiin. Augustin persoonallinen saundi alkaa saada huomiota. Uusia biisejä syntyy edelleen mukavasti (mm. B52)
ja väännämme sinnillä eteenpäin. Tämä vuosi on bändiltä onnistunut, vaikkakin ristiriitainen hajanaisuutemme vuoksi.


2000:

August on väsynyt. Kysyntää on, mutta ongelmat ovat reenauksessa ja kehitys tuntuu pysähtyneen. Keikat ovat edelleen hyviä ja satsaamme enemmän akustiseen ilmaisuun sähkösaundin kärsiessä matalien äänien puutteesta. Vuoden lopulla Tume orientoituu vääntäytymään Suomen armeijan palvelukseen ja tilanne tuntuu vaikealta.
Hullut suomalaiset August-muusikot jatkavat kuitenkin naama irvessä ja välillä hymyillenkin etiäpäin. Luovuttaminen ei kuulu Kälviäläisen jässikän perusluonteeseen. Me uskomme tulevaisuuteen!


2001:

Valoa näkyvissä. Tume palaa armysta ja soittelemme niitä näitä lähinnä akustisena triona, mutta myös sähköisenä neliönä. Syksyllä saapuu Juhana Niemelä, joka on kaikkien August-ystävien sankari. Junnu tarttuu bassoon ja Samppa lepäilee Roviksella. Soitamme keikkoja kuin uudistuneena ja bändi tuntuu heräävän eloon. Kannatti vääntää!


2002:

Suomalainen sankaritarina. Bändi rullaa ja elämää on. Kesällä saamme täydellisen kokoonpanon. Sami saapuu takaisin basistiksi. Rovaniemi on koettu ja voitettu. Junnu hyppää vanhana kitaristina basson varresta kuuteen kieleen ja ai ai mikä hunajainen yhteissointi. August on parempi kuin koskaan, kunhan vähän taas on reenattu. Uusia biisejä ja uutta meininkiä!


2003:

August palaa studioon ja hioo siellä mestariteosta. Keikkoja on luvassa. Tarina jatkuu. Kiitos Jeesus

etukansi...Omakustanteinen debyyttialbumi Syvät Vedet näkee päivän valon syyskuun 26. päivä. Pitkä työrupeama on nyt takana ja väki on urakkaan tyytyväinen. Promootio raadanta pyörähtää käyntiin ja levyä menee varsin mukavasti...

Vuoteen mahtuu siis paljon hyvää, mutta myös surua. Ystävämme, bändin miksaaja Mika menehtyy tapaturmaisesti juuri ennen vuoden vaihdetta. Uskon ja jälleennäkemisen toivon kannattelemana yhtye suuntaa seuraavaan vuoteen evankeliumin sanoma yhä kirkkaampana mielessään.


2004:

Bändin visio selkenee entisestään ja suunta on yhä määrätietoisempi. Syvät Vedet -levystä otetaan uusi painos ja samalla levyn soundipolitiikka saa kasvojen kohotuksen pienimuotoisen uudelleen-masteroinnin muodossa. Levyn jakeluun tarttuu bändin ja puskaradion lisäksi myös FG-Naxos.
Syksyllä aloitetaan jo kuukausia suunniteltu treenikämpän remontti, mikä pitää sisällään studiotilojen rakentamisen. Urakasta tulee ilta- ja viikonloppuharrastuksena vaativa ja käsittämättömän pitkä, mutta olemme asennoituneet siihen.


2005:

Määrätietoinen ote näkyy ja kuuluu. Kaiken kiireen keskellä syntyy uutta, entistä monipuolisempaa sekä särmikkäämpää materiaalia, jota kokeillaan jo keikoillakin. Kansa saakin nauttia uudesta materiaalista jälleen kunnolla, kun remmiin astuu Sebastian Nahkala, joka ottaa todellisesti tilan haltuun miksauspöytä&co kaverinaan.

Myös bändin tulevaisuuden visio uusista treeni / äänitystiloista alkaa toteutua konkretian tasolla; työ saadaan valmiiksi Joulun välipäivinä ja tavarat&soittimet kannetaan evakosta sisälle. Ensimmäisien treenien tunnelmaa ei kertakaikkiaan voi sanoilla kuvata!
Tulevaa vuotta voisi tuskin odottaa paremmalla mielellä.


2006:

Alkuvuosi kuluu mukavasti, aika pitkälti treenatessa ja studiolaitteiden sielunelämää opiskellessa sekä niitä konfiguroidessa. Loppukeväällä ja pääosin kesällä pääsemmekin jo tekemään ensimmäisiä demoja, mitkä vievät uutta materiaalia reilusti eteenpäin.
Syksyllä laitetaan sitten renkaat pyörimään kirjaimellisesti ja toteutetaan Kaukana kotoa? –kiertue yhdessä evankelisen opiskelijatyön kanssa. Kiertue-unelma toteutuu, josta olemme todella innoissamme! Aikaisemmat kokemukset auttavat kuitenkin lähestymään uusia haasteita nöyrin mielin. Lue kiertueesta lisää TÄÄLTÄ

Heti arkielämään palattuamme kohdistamme tiukan soittokunnon äänityksiin; tuottaja Jonas Olssonin johdolla äänitämme uuden Kivi-singlen, jonka julkaisu sovitaan v. 2007 helmikuulle. Olemme tyytyväisiä tähän pelinavaukseen studiossamme! Singlen myötä myös ajatukset ja suunnitelmat uudesta albumista alkavat asettua seuraavalle kesälle…
Joulukuussa käymme vielä pistokeikalla Helsingissä ja toteamme matkan olevan yhtä pitkä kuin ennenkin. Samalla on kuitenkin aikaa miettiä menneitä ja tulevaa, sekä olla kiitollinen taas kaikesta, mitä on saatu kokea. Ja tänävuonna on on koettu! Olemme edelleen Suuremmissa käsissä.


2007:

Uuden singlen myötä August tähtää lähestyviin 10-vuotissynttäreihin rima korkealla. Kivi-single saa hyvin tuulta alleen ja biisi viihtyy koko kevään ja kesän radioaalloilla odotuksiakin paremmin. Kevään aikana päätetään uuden levyn äänitysten aloittamisesta ja alkaa armoton demotus, jotta biisejä päästään spekuloimaan kuuntelun kautta.
Radion tuutatessa Augustin sinkkubiisiä, bändi suuntaa hyvien kokemusten saattelemana entistä tiiviimmin esituotannon pariin käskyttäjänään sadan päällikkö Jonas "Mac" Olsson. Pohjat saavat uutta suuntaa ja kesäkuussa on aika polkaista äänitykset käyntiin. Kesän aikana pohjat, akustiset kitarat ja suurimmalta osin myös päälaulut saadaan purkkiin. Kassleria kuluu ja pallogrilli yskii polttoöljyn katkuja.
Syksyllä päästään sähkökitaroiden kimppuun ja samalla luikautetaan loput päälaulut. Parin viikon recordputki imee mehuja, mutta jässikät painaa ja vihdoin koittaa loppu - vai koittaako sittenkään. Ja mitä vielä. Budjetin paukkuessa pojat siirtyvät Lylyn Lampolaan (=oma studio) äänittämään taustalauluja "nollabudjetilla" ja tietäähän sen, ettei loppua meinaa tulla ollenkaan. Joulukuun jo kolkutellessa viimeinenkin stemma sujahtaa narulle ja on aika alkaa pelätä ulosottomiesten vierailuja. Hätiin ehtii kuitenkin Aikamedia, joka ottaa August-miehistön siipiensä suojaan ja paine helpottaa! Asioilla on todellakin tapana järjestyä... Vuoden loppuun mahtuu vielä kansitaiteen yhteissuunnittelua ja ansaitun joululoman mukanaan tuoman levon ja rauhoittumisen jälkeen saamme jäädä odottelemaan mitä vuosi 2008 tuo mukanaan.

2008:

Tammikuun lopulla palapeli on valmis ja levyt saapuvat omalle Tarantella-studiolle. Tunne on helpottunut ja koko bändi on onnellinen. Ennen kesää -levy julkaistaan komeasti ja isosti. Albumi saavuttaa heti laajan kaistatilan radiossa ja palstatilan lehdistössä. Huomioitavaa on myös se, että kiinnostus levyä ja bändiä kohtaan tuntuu olevan aitoa - myös muualla kuin kotiseudulla ja/tai selvästi kristillisessä mediassa.
Keikkakalenteria täytetään tasaiseen tahtiin ja keikkailuinto on erittäin korkea. Nyt saadaan soittaa elävälle yleisölle oikein olan takaa ja iloksemme huomaamme bändin ympärille muodostuvan entistä isomman ystäväjoukon osaavia teknikkoja. Vuoden aikana live-annin tasoa nostetaan yhteisvoimin yhä korkeammalle. Kaiken kaikkiaan eri ikäisten ihmisten antamasta palautteesta, sekä kaikesta johdatuksesta päätellen olemme oikealla paikalla.
Uusi levy, 10v -juhlat, single- ja hittibiisi "Kiven" julkaisu Gospelhittejä 2 -kokoelmalla, kesäfestarit, pakkaskeikat... Vuosi pursuaa iloa ja kiitollisuutta, eikä aseta mitään paineita tulevaisuuteen.

2009:

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä pidetään lähes kolmen kuukauden mittainen tauko keikoista. Pausen aikana ei ole painetta päästä tien päälle, päinvastoin. Pysähtyminen tuntuu nyt olevan juuri se, mitä kaivattiin. Onhan likimain vuosi kierretty tasaista tahtia elämän realiteettien pyöriessä samaan aikaan omalla radallaan.
Totaalista taukoa ei kuitenkaan anneta itselle, sen todistaa maaliskuussa demotetut uudet sävelet. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan tiedetä erityisemmin loppuvuoden kuvioista. Kesän alussa puolestaan jatketaan touria mitä antoisimmissa tilanteissa. Samalla kun koemme onnistumisen riemua, kaikki ei ehkä toisaalla ole sittenkään kohdallaan. Reissaamispuhti alkaa ehtyä jo loppukesällä, emmekä pysty vastaamaan enää kasvaneeseen keikkakysyntään.
On istuttava alas ja mietittävä tilannetta. Ajatukset kohtaavat varsin nopeasti ja asioita aletaan priorisoida. Tähdätään voimavarastot siihen, missä niitä voidaan tehokkaimmin käyttää: uudet biisit. Niinpä sovitaan syksyllä alkavasta keikkatauosta, joka venytetään aina kesäkuun 2010 loppuun saakka. Kutakuinkin samalta istumalta soitetaan vielä tuottajalle ja pian on studioaika maalattu kalenteriin seuraavalle keväälle. Helpottaa.
Lokakuun puolessa välissä soitetaan vuoden viimeinen keikka ja uuden materiaalin työstäminen alkaa täysillä kuin leikiten. Tulevaisuuden suuntavisioiden voidaan sanoa osuneen napakymppiin.

Näin on koettu bändinä kokonainen vuosikymmen ja katseet suunnattu terävästi seuraavaan. Meitä kuljetetaan.

2010:

Vuoden alku on orientoitumista tulevaan; ensimmäinen esituotantovaihe odottaa helmikuussa, eikä ennen sitä voida olla täysin varmoja siitä, missä vaiheessa uusi materiaali on. Treenikämpällä on kuitenkin työskennelty viime syksystä lähtien jo aikamoisesti, ja se on tuottanut tulosta; tuottajamme Jonas Olsson sanoo esituotantoviikonlopun päätteeksi kaiken näyttävän nyt erinomaiselta.

Studioon mennäänkin keväällä odottavaisin ja innokkain mielin, ja toukokuun lopulla ensimmäinen vaihe on jo onnellisesti valmis. Kesän yyber-helteissä onkin mitä mainiointa vastapainoa palata esiintymislavoille. Ulkoilmassa!

Heinä-elokuussa hengähdetään ja lomaillaankin, mutta ennen kaikkea aloitetaan energian varaaminen tulevaa työntäyteistä syksyä varten. Aikatauluja siirretään kuukaudella eteenpäin, koska nyt on syntymässä vielä yllättäenkin todella varteenotettavia biisejä. Tahti kiihtyy kiihtymistään, kun mennään kohti studiota, mutta Jonaksen tahtipuikko pitää orkesterin järjestyksessä. Syksyn saldona vielä kolme hienoa kappaletta!
Ennen joulua on tehtävä iso taustalaulu-urakka sekä äänitettävä perkussioita ym. ekstraa. Kaiken keskellä viritellään bändin taustalle virallista organisaatiota byrokratian helpottamiseksi ja levyn kannetkin pitäisi saada alulleen. Sähköpostit, puhelimet ja studion koneet käyvät kuumina. Jossain välissä käydään tekemässä pari keikkaakin ja levytyssopimuskin on ilmestynyt pöydälle.?! Viimeinen miksattu biisi tipahtaa sähköpostiin jouluaaton aattona.
Olemme ansainneet joululevon. On vaikea käsittää nyt, mitä kaikkea tänä vuonna on tapahtunut. Bändi on laittanut itsensä likoon toden teolla. Kiitämme Jumalaa huolen pidosta, kaikki on ollut suurta ihmettä.